AV CAMILLA
Är du rädd om hjärtat, dra ner på de snabba kolhydraterna!
En stor dansk studie visar att mättat fett inte är lika farligt för hjärtat somsom kolhydrater av dålig kvalitet med högt GI, exempelvis vitt mjöl och socker. För varje 5-procentig överflyttning av energiintaget från mättat fett till snabba kolhydrater ökade risken för insjuknande i hjärtinfarkt med 33 procent, rapporterar forskarna i senaste numret av American journal of clinical nutrition. Det är en långtidsuppföljning på över 50 000 personer.
–För mycket mättat fett är inte bra, men inte så farligt som kolhydrater av dålig kvalitet, sammanfattar Mariane Uhre Jakobsen, doktor vid Universitetssjukhuset i Århus, skriver Svenska Dagbladet. Hon menar att forskare och myndigheter fokuserat så mycket på att varna för mättat fett att de glömt bort att utvärdera risker med alternativen. Någonstans måste vi hämta energin ifrån så varningarna för fett har lett till en ökad konsumtion av kolhydrater, dessvärre mest av den dåliga typen.
Etiketter: hjärtinfarkt, mättat fett, snabba kolhydrater
maj 31, 2010 kl. 20:43
”För mycket mättat fett är inte bra” – för mycket av vad som helst är inte bra. Mättat fett är inte farligt i sig.
juli 12, 2010 kl. 20:17
Jag har skippat margariner helt och äter mycket mättat fett. Jag har blivit friskare och mår bättre. Har t ex inte varit förkyld ens på ett och ett halvt år. Har aldrig hänt tidiagre i mitt liv. (53 år)
Mättat fett är nyttigt!
juli 12, 2010 kl. 20:19
Med mättat fett menar jag = smör, ost, majonäs, feta såser mm.
Det festliga är att man samtidigt går ner i vikt av denna kost!